Positief denken vraagt om loslaten!

Positief denken vraagt om loslaten!

Positief denken vraagt om loslaten. Vorige week heb ik je verteld hoe je kunt leren positief te denken. En wat ik toen zei, is nog steeds zo. Toch ben je er daarmee nog niet helemaal. Positief denken heeft namelijk ook alles te maken met vertrouwen, in je zelf, de toekomst, je omgeving.

Vertrouwen krijg je als je de controle los kunt laten!

Controle over alles willen hebben maakt dat je vast een kei wordt in rampscenario’s. Je hebt het alleen zelf niet in de gaten. Of het maakt dat je altijd negatieve scenario’s aan het uitdenken bent, waardoor je een angstig persoon aan het worden bent en dus ook negatief. Dit maakt je volgens mij al duidelijk dat positief denken alleen niet werkt.

Positief denken lukt niet als je je zorgen niet los kunt laten. In dat geval blijf je beren op de weg zien. Zo kom je in het patroon van doemdenken en trek je als het ware de situatie naar je toe die jij nu juist niet wilt.

Waarom hou jij je dan steeds vast aan je zorgen?

Kijk of onderstaande drie redenen op jou van toepassing zijn. Ze leveren je namelijk ook iets positiefs op. Hier komen ze:

  • Je denkt daarmee controle te kunnen uitoefenen op de situatie.
  • Mogelijk denk je dat als je geen hoeft te ondernemen, er ook niks kan mislukken.
  • Of je klaagt en krijgt zo aandacht van anderen (als je dat wilt).

Meestal is één van deze ‘voordelen’ de reden dat je nog piekert. Ga het maar na voor jezelf…

Hoe leer je nu je zorgen los te laten?

Om te kunnen loslaten moet je helder hebben wat je nu echt, eerlijk bezig houdt. Ik geef je een paar inzichten waar we allemaal (ooit) last van hebben (gehad).

  • Besef dat het alleen maar gedachten zijn.

Je denkt, voelt en doet, maar je bent niet je gedachten, noch je gevoelens, noch je acties. Je kunt ze veranderen als je wilt. Door ze te veranderen krijg je andere resultaten, en dus minder stress en zorgen. Lees meer in mijn blog Mindset

Denken alleen lost niets op.

Om je uitdaging aan te gaan en je probleem op te lossen zal je iets moeten doen. Het lastige is echter dat we gewend zijn om de brij heen te draaien en dus geen concrete stappen ondernemen. Zolang je dat blijft doen, blijft alles bij het oude. Zolang je luistert naar je eigen gevoel, dat je feilloos vertelt of dit een goede beslissing is, kun je eigenlijk niet mislukken. Meestal vind je hierna vanzelf de stappen die je kunt nemen.

Heb vertrouwen in de toekomst.

Wanneer we zeggen dat het antwoord in jezelf zit dan bedoelen we dat ook precies zo. Uiteindelijk ga ook jij een oplossing vinden voor de situaties die jij mee maakt. Tot nu toe is je dat ook gelukt. De toekomst. Tja, niemand weet wat die toekomst je brengt. Maar als je terug kijkt weet je wat je al allemaal aan kan. Toen kon je “de toekomst”, wat nu het heden is, ook aan! Vertrouw op jezelf, je eigen kracht en dus in de toekomst!

  • Gedachten heb je, je bent ze niet.

Binnen de mindfulness zeggen we dat je emotie hebt en ze niet bent. Dat geldt ook voor je gedachten. Je maakt je zorgen en vervolgens blijf je eraan denken. Uitzetten is makkelijk gezegd maar hoe? Zorgen en denken hebben alles met elkaar te maken. Gedachten komen boven maar je kunt ze weg sturen. Neem jezelf voor dat je telkens weer tegen de gedachten, die je niet wilt hebben, zegt:” Dank je wel, ik weet het, het komt goed.” Kijk hoe jij je erbij voelt. Zodra je in je gevoel zit, zijn je zorgen / gedachten weg. Concentreer je op het heden, het nu, dit moment! Je kunt dit leren en zo nodig kan ik je erbij helpen! Lees ook het blog over positief denken.

  • Loslaten

Loslaten en controle zijn twee handen op één buik. Je kunt niet je hele leven alles maar willen controleren. Je maakt jezelf er “stapel gek en onrustig” mee. Ontspan je, lukt het niet leer het! Wanneer je ontspannen bent gaat alles veel beter, makkelijker, prettiger etc. Ontspannen tegenslagen accepteren kost je minder energie! Stop met piekeren en ervoor zorgen dat alles gaat zoals jij wilt. Je zult versteld staan van het verschil.

  • Wordt positiever

Negatief denken, stress en zorgen voorkomen dat je je goed voelt en geniet van je leven. Ze belemmeren je geluk en succes. Wat zijn jouw ervaringen met positief denken? Vind je het onzin of juist geweldig? Wat werkt voor jou het beste? Hoe kom je af van je zorgen? Hoe voorkom je doemdenken? Wil je hier meer over weten kom volg dan mijn trainingen waar ik je verschillende oefeningen zal gegeven om je hierbij te helpen.

Helpt dit artikel je verder? DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

 

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.