Leven zoals jij wilt met je familie
Familie is een erg beladen woord. Heb je een leuke, fijne en gezellige familie of juist het tegenovergestelde. Vele variaties zijn mogelijk. Een ding is duidelijk: “Jij hebt je familie niet gekozen.”
De familie ging trouwen en er kwam een familie bij, de aangetrouwde familie. Maar de laatste decennia zijn er door de echtscheidingen en andere vormen van samenwonen steeds meer mensen bij gekomen. Het woord samengestelde families is uitgevonden. Soms is niet meer duidelijk wie nu allemaal aan de tafel zitten.
Hoe ga je hier mee om?
Je wilt iedereen een plezier doen:
- maar iedereen veel zien kost je zoveel tijd dat je het niet bij kunt houden.
- Dan speelt er mee dat je een voorkeur voor bepaalde personen hebt en voor anderen met.
- Deze voorkeur loopt dwars door de familiebanden of bloed banden heen.
Nee, makkelijker wordt het er niet van.
Wat (bijna) alle mensen gemeen met elkaar hebben is dat ze “het met zijn allen gezellig” willen hebben. Deze wens hebben wij mensen eigenlijk altijd. Waarom willen we dit?
- Met zijn allen betekent dat je erbij hoort, je mag er zijn.
- Als je er mag zijn, dan ben je goed en doe je het goed. Bevestiging dus.
- Gezellig staat voor een goed gevoel erbij hebben, mensen zijn lief voor elkaar, jij voor hen en dat samen versterkt de bevestiging, dat het goed is zo.
Omgekeerd:
- Voelen mensen zich dan vaak buitengesloten of gestraft als ze er niet bij mogen zijn, het niet gezellig is.
- Zij zien nee, en voelen dit als een bevestiging dat zij er niet bij horen. En dat doet pijn!
Gevoel daar draait het hier eigenlijk om. Lees meer Mooie voorbeelden zijn:
- De verjaardagen
- De feestdagen
Iedereen heeft daar zo zijn eigen gedachten over wanneer deze dagen goed zijn. De maatschappij speelt hier ook een rol die de verwachtingen aanscherpt.
We zeggen:” Prettige Kerst, Vrolijke Pasen, Fijne verjaardag etc.” Bij allemaal krijgen we van te voren de opdracht hoe het moet zijn. Zo worden het al snel “verplicht gezellige dagen” en die bestaan niet. Ik zou liever zeggen, GOEDE … dagen.
Elk jaar is er in veel families ruzies over “De feestdagen” en zien ze er tegen op(gelukkig niet iedereen). Het hoeft ook helemaal niet gezellig, prettig of fijn te zijn.
Wanneer jouw leven goed in elkaar zit, zijn alle dagen in principe gezellig! Wij mensen willen alleen maar het gevoel hebben en bevestigd zien dat we erbij horen en waarbij? Bij een club mensen, het liefste bij onze familie en vrienden.
Om dit te garanderen houden we van tradities. Met kerst doen we zus en met een verjaardag zo.
Traditie kan een oplossing zijn.
- Iedereen weet wat er wanneer verwacht wordt en kan daar rekening mee houden.
- Maar misschien wil jij helemaal geen tradities en levert dat de problemen op.
- Of het aantal mensen is te groot en matcht niet samen.
Wat je redenen ook zijn, jij kunt er wat aan doen!
- Hier gaat het niet zo zeer om samen zijn en gezelligheid in de letterlijke zin.
- Het belangrijkste is dat iedereen voelt, vindt en weet dat zij erbij horen voor jou!
- Dit laat je NIET zien door met de feestdagen gezellig te zijn.
- Dit laat je WEL zien door respect te tonen, te informeren wat deze ander doet met de feestdagen, wat de ander zou willen doen, prettig vindt èn door ze een plaats in jouw leven te geven.
Je laat de ander zien dat je betrokken bent. Dat je hen niet als vanzelf ziet maar juist blij bent dat ze er voor jou en bij jou zijn. De ander moet niet hoeven wachten of vragen of je alsjeblieft samen deze dagen wilt door brengen. Je zou er allebei vanuit moeten kunnen gaan.
Aanwezigheid wil hier zeggen dat ze mee doen, een duidelijke rol hebben, er altijd bij horen. Je geeft ze aandacht door:
- Te vragen naar de inhoud van hun leven
- Ze uit te nodigen bij je thuis
- Bijzondere gebeurtenissen samen te delen door erbij te zijn
- Te luisteren ook tussen de regels door; leef je in
- Ze op te zoeken ook als je niet zoveel tijd of zin hebt
Aandacht geven maakt dat mensen van je houden, je alles kunt delen, je elkaar de waarheid kunt zeggen, samen verdrietig kunt zijn etc.
Als jij vindt dat jouw dierbaren “zeuren” dan ben jij zeer waarschijnlijk niet duidelijk geweest in je communicatie en of gedrag. De boodschap die je uitdroeg is anders over gekomen en begrepen. Kennelijk ben je voor anderen niet duidelijk genoeg in je wensen, bedoelingen en afspraken. Zoek opnieuw contact.
10 Tips die je verder helpen:
- Wees duidelijk in wat je met de ander wilt en verwacht
- Kies met wie jij bepaalde dingen wilt delen en wanneer
- Kies je echte dierbaren en weet dat je niet meer dan 6-8 mensen kunt zien als echte dierbaren, naast het gezin waarin je woont.
- Geef aan, welke prioriteit ze in jouw leven zijn, door dit in je gedrag te laten zien
- Bedenk goed wat jij wel of juist niet met en voor iemand wilt zijn.
- Zeg hoe jij de feestdagen door wilt brengen en zoek een oplossing als zij het anders zien
- Maak er een gelijkwaardige respectvolle relatie van in plaats van een zij en wij situatie. Of jouw familie en mijn familie.
- Koppel het los van het feitelijk gegeven of het familie is of niet. Wie is je dierbaar daar draait het om.
- De anderen worden goede vrienden en zie je minder, deel je minder mee en kijk wat er mogelijk is als het gaat om contact. Of……………………
- Je voert een haalbaar schema in waarin ieders belang vertegenwoordigd is en communiceert dat aan iedereen. Mensen die van jou houden zullen dit kunnen begrijpen en helpen je erbij.
Voorwaarde is en blijft voor iedereen dat jij duidelijk bent en ze wel voldoende aandacht geeft op jouw manier en in overleg!
Laat me weten hoe jij hier mee om gaat in het commentaarveld hieronder. Lees ook de ervaringen van anderen eens – misschien brengen ze je op een idee.
Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like, Share or Google+ knoppen op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.
Bouw aan je toekomst!
Groet, Anje
[…] het ideale geval staat jouw partner en ook je familie pal achter je, wat er ook gebeurt. Maar in de praktijk hebben veel mensen te maken met weerstand […]
[…] Verwachtingen kunnen ook mooie dromen zijn in de zin van fantasieën die nooit uit komen. We hebben het vaak over groots denken en dat moet je blijven doen. Maar wees wel reëel bedenk dingen die kunnen, en maak er kleine stappen van om er te komen. Verwachtingen komen niet zomaar vanzelf uit. […]
[…] heeft over het algemeen een druk en vooral hectisch bestaan […]
[…] met respect voor de gevoelens en rechten van anderen. De nadruk ligt altijd op een open en eerlijke communicatie. Het betekent niet dat assertieve mensen vaker gelijk krijgen, wel dat ze meer zelfvertrouwen […]