Uitstellen en tijdsnood omzetten in actie
- Heb jij last van tijdsnood?
- Stel je alles uit tot het laatste moment?
- Altijd stress?
Uitstellen en tijdsnood passen bij jou? Het uitstellen levert je hoe dan ook meer stress op.
Uitstelgedrag kost in de regel altijd meer tijd en energie. Je wordt er minder productief door, ook al denk je zelf dat dat wel meevalt. Zo blijf je in een cirkel draaien.
Niets is wat het lijkt…
Deze uitspraak gebruik ik regelmatig want omdat we kunnen denken houden we onszelf vaak voor de gek. We reageren op wat we denken te zien maar als je e.e.a. onderzoekt zie je vaak iets geheel anders. Ons brein maakt aardig wat denkfouten. Gelukkig leren we steeds meer over deze denkfouten. En dit levert ons inzichten op die ons helpen om onszelf en anderen beter te leren kennen en te begrijpen.
Voorbeelden die je denken beïnvloeden
Een mooi voorbeeld is dat wanneer jij glimlacht en dat volhoudt ook als er niet echt wat te glimlachen is, jij je toch beter gaat voelen. Probeer het maar.
Ook advertenties houden je voor de gek. Advertenties die je veel ziet onthoud je en heb je het product nodig dan kies je vaak die uit de betreffende advertentie. Je denkt dat het een goed product is omdat je het vaak gezien hebt zonder het uit te testen. Omgekeerd werkt het ook:” Uit het oog, uit het hart!” Zoek advertenties die gaan over aanpakken en doorzetten met een beleving die ervoor zorgt dat je aan de slag gaat.
Tijdsnood
De meesten van ons hebben het idee dat ze een uitstekend geheugen hebben en gebeurtenissen precies onthouden zoals ze waren. Uit onderzoek blijkt dat je mensen heel gemakkelijk herinneringen aan kunt praten. De manier waarop naar je herinneringen gevraagd wordt, beïnvloedt wat je destijds denkt te hebben waargenomen.
Mensen vragen wat jij doet. Je vertelt dat je een planning hebt en legt uit hoe die in elkaar zit. De reactie is dat de ander je bevestigt en zegt dat je goed bezig bent en jij voelt je goed. Je denkt dat je veel gedaan hebt want je had toch een planning gemaakt? Maar als je de planning niet uitvoert kom je in tijdsnood. Zo praat jij jezelf steeds dingen aan die je niet vooruit helpen en waardoor je wellicht druk bent maar niet bereikt wat je wilt bereiken.
Waarom moet je dit weten
Als bovenstaande eens naast jouw manier van denken legt, ben je dan bereid om je foutieve aannames te doorzien en je gedrag te verklaren? Dit inzicht helpt je bij het creëren van een meer objectieve besluitvorming en het tot stand brengen van gewenst gedrag. Hoe?
Omschrijf hoe jij je dagen invult en wat je echt doet. Wees eerlijk tegen jezelf, niemand hoeft te weten dat je veel tijd verkeert invult. Vervolgens ga je een planning maken met daarin tijd voor je favoriete bezigheid( die je veel tijd kostte maar nu beperkte tijd krijgt). Een planning met alles erin dat jij wilt of moet doen om je doel te bereiken. Bij de gratis training Focus ontvang je een e-boek met daarin omschreven hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.
Uitstellen
Uitstellen is vaak een oorzaak van geen plan van aanpak hebben. Geen richting kiezen, geen deadline stellen. Je ziet wel wanneer het af is of je hebt zoveel stress dat het je verlamt om actie te ondernemen. In beide gevallen gaat het om een gevolg van iets en alleen jij kunt dit veranderen. Geef weinig aandacht aan de stress zelf, richt je op het achterhalen van de oorzaak. Wat maakt dat jij…. Vaak is dat angst voor het onbekende. Lees ook mijn blogs over de mind. Inzicht in jezelf en je handelen maakt dat jijzelf het aan kunt pakken. Het is een van de voorwaarde om succes te kunnen krijgen. Volgende week meer over stress en het in je voordeel laten werken
Kom op, werk aan de winkel: ACTIE!
Lees ook de andere artikelen die ik over stress heb geschreven. Helpt dit artikel je verder? DEEL dit artikel dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Bouw aan jouw toekomst!
Groet, Anje
[…] niet werkt. Als ik zo door blijf gaan, vind ik uiteindelijk wel een oplossing!” Puur optimisme en doorzettingsvermogen en hij had […]
[…] wat we willen. Als je jezelf ontwikkelt, ontwikkelt je succes zich met je mee. En het juiste moment? Dat is NU! Maar dat wist je al, […]