Innoveren, ben jij als ondernemer hiermee bezig?

Innoveren, ben jij als ondernemer hiermee bezig?

Innoveren betekent letterlijk ‘vernieuwen’. Veel ondernemers denken bij innovatie nog steeds aan nieuwe uitvindingen, maar dat klopt niet. Als je een product of proces verbetert, innoveer je al.

Innoveren versus uitvinden

Een innovatie is niet hetzelfde als een uitvinding. Een uitvinding is het maken van nieuwe vormen, technieken, toepassingen of processen. Een uitvinding wordt  pas een innovatie als deze echt wordt toegepast om een bepaald voordeel te realiseren. Veel wetenschappelijke vondsten  moeten als uitvinding worden beschouwd. Pas als ze het laboratorium verlaten en op de markt worden gebracht, spreken we van een innovatie.

Innovatie draait altijd om iets nieuws. Dat kan nieuw zijn voor de wereld, nieuw voor de eigen bedrijfstak, of iets nieuws voor het eigen bedrijf. We denken vaak aan technologische vernieuwing als het over innovatie gaat, omdat dat heel zichtbaar is. Denk maar aan de momenten dat de iPhone en de iPad op de markt kwamen, maar er is meer.

Strategische innoveren

Bij strategische innovatie kijk je als op een totaal nieuwe manier naar je externe omgeving, waardoor de structuur en de wijze van concurreren in je bedrijfstak fundamenteel wijzigt.

Management innoveren

Management innovatie is het vernieuwen van het managementmodel van een onderneming. Het doel hiervan is de organisatie te verbeteren. Het verandert de manier waarop we denken, beslissingen nemen, analyseren, organiseren en zakendoen.

Technologische innoveren

Technologische innovatie is het type vernieuwing dat door de meeste mensen als innovatie wordt herkend. We maken hierbij grofweg onderscheid tussen productinnovatie en procesinnovatie. Ook het toepassen van een nieuwe productiemethode , het aanboren van een nieuwe markt en het toepassen van nieuwe grondstoffen in producten, is technologische innovatie.

Sociale innoveren

Sociale innovatie begint de laatste tijd aan bekendheid te winnen. Een kenniseconomie draait om kennis en kennis zit vooral in mensen. Wie in deze economie het beste uit zijn organisatie wil halen, moet de mensen centraal stellen. Dat betekent: anders leidinggeven, anders organiseren, anders werken en samenwerken. Daarmee bedoelen we het realiseren van nieuwe organisatievormen.

Incrementele innoveren

Voor ondernemers kunnen innovaties verschillen in hun mate van nieuwheid. Zo is de investering in een nieuwe oven voor een restauranthouder een relatief eenvoudige innovatie. We spreken dan van incrementele innovaties. Daarmee bedoelen we minder risicovolle, stapsgewijze verbeteringen.

Radicale innoveren

Een radicale innovatie breekt meestal met de op dat moment heersende standaard in de markt. Het creëert een geheel nieuwe markt, biedt een nog niet bestaande oplossing of leidt tot een nieuwe manier van werken.

Ja, ik weet het klinkt als theoretisch gebazel. Toch is het goed dat je dit weet. Zo kun je namelijk je bedrijf steeds bewuster verder uit laten groeien tot een goed bedrijf met een sterke fundering. Ik hou echt niet van steeds weer plannen maken. Ik ben echter wel overtuigd van het feit dat een plan je sneller verder helpt in het begin van je bedrijfsopbouw. Het voorkomt misstappen en zorgt voor snellere groei. Bovendien is het zo dat wanneer je de spelregels van het ondernemerschap volgt, je later amper wat hoeft uit te zoeken of op te schrijven in een plan.

Heeft het blog je verder geholpen? DEEL dit artikel dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

 

, , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.