Hoe krijg je succes?
- Wat bepaalt de kwaliteit van ons leven?
- Waarom doen we wat we doen?
In dit blog ga ik, zoals vorige week beloofd was, dieper in op de vragen wat bepaalt de kwaliteit van ons leven en waarom doen we wat we doen?
Hier zal ik uitleggen hoe je de kwaliteit van je leven kunt bepalen en hoe de menselijke behoeftes zijn opgebouwd. Want als mens heb je pas succes als je helderheid hebt over wie jij bent, wat je doet en wat jij wilt bereiken. Ben je ook benieuwd hoe je succes kunt bereiken?
De kwaliteit van ons leven.
Zoals ik aangaf hebben we allemaal een idee over hoe ons eigen leven is. Dit idee ontstaat uit onze betekenissen, die wij zelf geven aan alles in ons leven, en die weer voortkomen uit hoe we kijken naar de wereld. Alle betekenissen zijn gedreven door onze individuele emoties en die hebben we allemaal.
Kijk bijvoorbeeld naar jezelf.
We kennen allemaal mensen die we graag om ons heen hebben omdat ze ‘gelukkig’ lijken. We kennen ook allemaal mensen die constant verdrietig of boos lijken te zijn. We hebben allemaal een hoeveelheid aan emoties en we merken dat deze emoties van binnenuit komen.
Eigenlijk zijn er drie krachten die ons parten spelen. Die drie, en onze ervaring daarmee, zorgen ervoor dat wij een bepaalde betekenis kiezen.
De drie krachten.
De bron van alle emotie is een samenstelling van drie krachten:
- Lichamelijk gebruik, zoals ademhaling, houding en beweging.
- Het is belangrijk omdat waar jij je op focust bepalend is hoe jij je zult voelen.
- De taal of betekenis komt voort uit het koppelen van woorden aan een ervaring.
Voorbeelden:
- Je kunt jezelf oppeppen. Heb je weleens heel uitbundig gedanst of op en neer gesprongen? Hoe voelde jij je na afloop? Precies! Het is een kwestie van de manier waarop we over dingen denken te veranderen.
- Heb je weleens ondervonden hoe jij je voelt wanneer jij je focust op het gebrek van iets of op iets waar je geen controle over hebt? Voelde jij je dan niet gedeprimeerd? Laat het verleden daarom rusten. Focus zal ervoor zorgen dat je gelooft in wat je denkt dat waar is. De betekenis die jij zelf aan dingen geeft. Hoe voel jij je wanneer je ergens van overtuigd bent? Dat je ergens absoluut in gelooft? Precies een stuk beter! En dat straal je uit.
- Als je ergens een betekening aan hebt verbonden zet je dit in je hoofd om in taal. Je denkt bijvoorbeeld dat je somber bent. Somber is dan een betekenis die jij koppelt aan een situatie of ervaring. Maar wie zegt dat deze ervaring altijd zo moet uitpakken? Dat doe je dus zelf.
Hoe verander je dat?
Volg de patronen van emoties die je wilt hebben. Gebruik vragen. Vragen zijn vaak ook de antwoorden. Stel jezelf dus niet de vraag ‘hoe krijg ik succes?’ want daarmee krijg je het niet. Stel jezelf de vraag ‘hoe kan ik succes krijgen en van het proces er naar toe genieten?’
Probeer dus positieve en uitdagende zinnen te maken zodat je taal (mindset) ervoor zorgt dat je leven meer kwaliteit krijgt.
Dan nu de ‘waaromvraag’
- Waarom doen wij wat we doen?
- Waar komen de emoties vandaan die ons gedrag bepalen?
- Hoe werkt het bij jou?
Zorg eerst dat je bovenstaande helder hebt. Bewustwording geeft duidelijkheid en duidelijkheid geeft kracht!
Vanuit menselijke behoeftes worden emoties opgebouwd. Als je weet vanuit welke emoties je gedrag wordt bepaald is het belangrijk om te beoordelen of dit gedrag aan je behoeftes voldoet. Nee? Dan moet je ervoor kiezen om je gedrag vanuit andere behoeftes vorm te geven.
In de psychologie wordt uit gegaan van 6 menselijke behoeftes, die wij allemaal hebben en willen invullen. Hoe werkt dat.
Er zijn zes menselijke behoeftes, drijfveren die een ieder van ons binnen zich heeft, die ons vooruit dwingen in een zoektocht om ons leven als betekenisvol te ervaren. Er is hier geen bewuste inspanning voor nodig. Het gaat automatisch.
Deze zes behoeftes zijn:
- Zekerheid
- Variatie
- Erkenning
- Verbondenheid
- Groei
- Bijdragen
De 1e vier behoeftes zijn behoeftes die je onvoorwaardelijk nodig hebt. De behoeftes ‘groei’ en ‘bijdragen’ zijn spirituele behoeftes die je vaak pas kunt ontwikkelen als het met de eerste 4 “goed” gaat. Bekijk welke behoeftes jij in jouw top 2 hebt. Die twee bepalen grotendeels je gedrag. Volgende week meer hierover.
De enige gedachte die echt pijn doet, is de beperkende overtuiging( die jij in je eigen mind hebt) dat je zult falen.
Lees dit blog eventueel nog een keer. Kijk hoe het bij jou werkt. Dat is groei en dat maakt je sterker en succesvoller!
Voel je vrij om je bevindingen maar ook je vragen met me te delen via comments.
Laat je mij weten op welke momenten jij nog in problemen denkt, dan help ik je bij jouw volgende stap.
DEEL dit artikel met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+ knoppen te klikken, want zo kunnen de vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren
Bouw aan je toekomst!
Groet, Anje
[…] hebben wat ik “succesgewoonten” noem ontwikkeld en leren […]