Crisis? Wat kun je van het voorjaar leren?

Crisis? Wat kun je van het voorjaar leren?

Crisis? De tuin kent ook zo zijn crisis momenten. Te vroege vorst, te strenge vorst, te veel of te weinig regen. En toch laat de tuin zich niet op de kop zitten! Af en toe moet je iets weg snijden maar het meeste groeit en bloeit soms zelfs tegen de verdrukking in.

Voorjaar! Heb je ook zo genoten van de zon en de warmte? Waren we wel weer aan toe. Heb je in het najaar planten gesnoeid, dan is het toch weer spannend of ze het in het voorjaar weer gaan doen.

Wat kun jij van het voorjaar leren?

Wij mensen hebben ‘overeenkomsten’ met tuinen. Crisismomenten op zijn tijd, afgewisseld met twijfelmomenten en gelukkig ook schittermomenten! Een hele cyclus die je telkens wee doorloopt. En gelukkig is elke dag er eentje waarop je het anders kunt (gaan) doen, opnieuw beginnen als het niet levert wat je wilt en anderen vragen je te ondersteunen. Elke dag is een goed moment

Stel niet uit tot morgen, wat voor jou belangrijk is en je vandaag kunt doen! 

Je carrière doorloopt ook verschillende cyclussen. Leerling, stagiair, starter, ervaren, professional… toch zitten ook hierin verschillende:

  • Ontslagen worden of je krijgt die baan niet.
  • Zou je het kunnen, is het niet gek, niemand moedigt je aan.
  • Je staat in de schijnwerpers, haalt mooie resultaten, iedereen wil contact met je.

Net op het moment dat je denkt alles voor elkaar te hebben, verandert de maatschappij. Je diploma is verouderd of niet meer up to date. Je harde werken wordt niet beloond, het aardig zijn wel en wat heeft dat nou met kwaliteiten te maken? Netwerkrelaties, die jij door je harde werken vergeten bent te realiseren, geven elkaar het werk of de leuke baan. Je staat ernaast voor je het weet.

Of toch niet?

En dan is het voorjaar je krijgt meer energie en nieuwe ideeën. Maak daar gebruik van en doe als de tuin. Kijk niet naar het vorige jaar maar naar hoe je het nu wilt hebben. Groei en bloei daar waar het kan. Ga door ook bij regen en bliksem want je weet de zon komt terug! Groei vast onder de grond (achter de schermen) als het nog niet boven de grond kan ( je bent er nog niet klaar voor). Maar GROEI, doe dingen anders, neem overdachte risico’s en bekijk wat je tegen komt.

 Je staat er niet naast maar er MIDDENIN!

Jij hebt al geleerd te overleven zonder netwerkrelaties. Ook beschik je over de kennis die nodig is. Wat hard werken is weet jij als geen ander, dat heb je bewezen. Allemaal oké, niks meer aan doen. En die netwerkrelaties ga jij, met het oog op de toekomst, nu wel realiseren toch? Privé en zakelijk. Denk na van welk type mens wordt jij blij? Wat hebben die, doen die en waar kun jij die ontmoeten? In het voorjaar gaat iedereen graag naar buiten maak er gebruik van.

Wees jezelf.

Toch is er nog een obstakel waar je van moet weten. De valkuil is om joviaal of populair te gaan doen om zo de aandacht van anderen te trekken. NIET doen! Wees jezelf. Wat heb jij nodig, waar is dat te vinden? Wat maakt jou blij? Zoek mensen die daar ook van houden op door naar plekken te gaan waar ze dat doen. Ga dus niet naar zakelijke netwerken die jou niet nodig hebben. Scheelt je tijd en geld. Ga niet op wandelvakantie als je er niet zelf van houdt. Het maakt je alleen maar chagrijnig en je gaat daar dan geen klik of energie van krijgen. Doe wat bij jou past! Denk goed na. Struiken in de verkeerde grond gaan dood. Bloemen in je tuin planten in een strenge winter gaatje geen mooie resultaten geven. Snap je wat ik bedoel? Denk het wel.

Voorjaar

Ga zitten en kijk wat je hebt bereikt, wilt bereiken en wat daarvoor nodig is. Zaai nu! Onderneem acties om je wensen en behoeften duidelijk zichtbaar te maken. Leg contacten, luister, kijk en geef aandacht. Denk in kleine stappen en hou bij wat het je al heeft opgeleverd. Vergeet niet dat je relaties moet onderhouden dus het moet van beide kanten komen! Ga er voor, plan actie en kijk in oktober hoever je al bent.

Oktober

Oktober is de maand waarin je alles weer klaar maakt voor de winter, nieuwe planten in de tuin zet, daar waar gaten vielen. Maar ook afval verwijdert, onderhoud pleegt en bemest. Tijd om je relaties door te lichten dus en winter acties bedenkt. Winter is veel binnen dus extra kennis op doen, feestje geven, workshops geven of volgen, rust pakken, familie meer aandacht. Kies wat voor jou belangrijk is. Alles met het oog op verder groeien als persoon en zakelijk.

Wat wil ik hiermee zeggen? 

Ga door! Ga door ook als het tegenzit. Niet zonder na te denken en te evalueren want dat moet je altijd doen levert je veel inzichten op. Maar laat je vooral niet uit het veld slaan. Start desnoods opnieuw net als een stekje in de natuur. Geniet van wat lukt en leer van wat niet ging. Heb je hulp nodig? Vraag die dan we kunnen het niet aan je voorhoofd zien.

Helpt dit artikel je verder? DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

 

 

, , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.