Geslaagd! Wanneer ben jij geslaagd?

Geslaagd! Wanneer ben jij geslaagd?

Geslaagd? Is dat hetzelfde als succesvol?

Ben jij geslaagd? Of eigenlijk wanneer ben jij geslaagd? Ik vraag het je omdat dit voor iedereen anders is. En toch hanteren we vaak één soort beoordeling of iemand geslaagd is namelijk die van wat we in de maatschappij horen of zien in plaats van te checken en onze eigen beoordeling maken.

Je bent geslaagd als jij jezelf geslaagd vindt!

Op school kregen we cijfers voor alles wat we ‘moesten’ doen of wat we ‘uit onszelf’ deden. Denk aan de cijfers voor gedrag, vlijt, ijver maar ook voor wiskunde, Engels enz.

Dat heeft ons een idee gegeven wanneer je geslaagd bent. Maar volgens mij is dat een fout idee. Volgens mij ben je geslaagd als je ergens moeite voor moet doen en het doel bereikt. Het heeft helemaal niets te maken met of je goed kunt luisteren, stilzitten, doet wat je leeftijdsgenoten doen of beter of slechter bent dan de norm die gesteld is door een ander dan jezelf.

Geslaagd

Voor de één is dat een miljoen op de bank, voor de ander is dat een berg beklimmen of de familie bij elkaar hebben en houden. Ik ken ondernemers die heel gelukkig zijn, weinig inkomen hebben en elke dag vol energie doorgaan. Natuurlijk ken ik er ook die heel verdrietig zijn etc. Waar het hier om gaat is dat je eens met jezelf om de tafel gaat zitten en nadenkt over wat voor jou geslaagd zijn betekent.

Ben je geboren in een gezin waar geld geen rol speelt dan is het niet moeilijk om geld op de bank te krijgen (hebben). Maar stond jouw wieg in een gezin waar elke eurocent telt dan snap je dat dit een ander verhaal wordt. Nu weet ik wel dat je als volwassenen natuurlijk meer invloed hierop hebt dan als kind. Maar ik noem het omdat het wel je hele leven van invloed is hoe je start was.

De Norm

Nog steeds is het in de maatschappij zo dat normen de dienst uitmaken en er gekeken wordt of je geslaagd bent en binnen de groep past. Wat voorbeelden:

  • Werkenden hebben / krijgen voordelen
  • Diploma’s betalen beter
  • Kopers gaan boven huurders
  • Banen creëren voor de jongeren
  • BTW aftrek als je ‘genoeg’ uren maakt
  • We accepteren dat er honderdduizenden werklozen zijn
  • Zo vinden we het oké  dat veel mensen willen stoppen met werken maar niet kunnen
  • We staan niet stil bij het feit dat veel (50+) mensen willen werken maar niet mogen (geen werk krijgen)
  • Politici in de kleine kinderen zullen de kinderopvang steunen
  • Politici met “te veel geld” zorgen dat beleggingen gunstig belast worden
  • Rijken gaan door na hun 65E, armen komen niet aan een baan tot hun 65e
  • Het is een als dan systeem ongeacht hoe je het doet of dat je het kunt doen

Zo kan ik, zonder te oordelen of het goed of fout is, nog veel meer benoemen. Het laat zien wat een onzin regels we er vaak opna houden. We kijken niet naar de persoon maar naar een groep die ons aanstaat. En zo houden we zelf het systeem in stand, dat al lang achterhaald is.

Wat zijn jouw waarden en normen als het om geslaagd zijn gaat?

Wanneer noem jij iemand geslaagd? En jezelf? Als jij denkt dat je geslaagd bent voelt dat lekker en zal je meer resultaten bereiken. Heb je echter het gevoel dat je niet geslaagd bent…. Je snapt het al dan heb je daar last van. Belemmeringen dus die zich al heel vroeg zijn gaan ontwikkelen en waar je nu last van hebt.

Zo kunnen creativiteit en spontaniteit die oorspronkelijk in je zaten verloren gaan. Denk eens terug:

  • Wanneer je voor het laatst spontaan en creatief?
  • Hoe was die situatie zodat je spontaan kon zijn?
  • Wat weerhoudt je er nu van?

Stop met jezelf vergelijken met anderen en andermans normen en waarden!

Om je baan te houden, om erbij te horen, om niet op te vallen, om weet ik wat voor reden dan ook, wij blijven ons vaak toch langs de meetlat van anderen leggen. Stop, stop, stop!

Volg je hart, je gevoel en je verstand. Dat welke van jou is en dat alleen kan over jou oordelen en vaststellen of je geslaagd bent!

Stap eens uit de groep waar je bent ingedeeld en kijk hoe jij je leven positiever kunt maken. Stel jezelf doelen zodat jij kunt zien dat je weer een doel gehaald hebt en dus geslaagd bent. Let eens op anderen en kijk hoe zij dat doen of help ze als ze hier ook mee worstelen.

Zeg tegen jezelf: “Ik ben geslaagd als……….!”

Wil je het met ons delen? Zo leren we van elkaar en helpen elkaar verder. Dank je wel!

Helpt dit artikel je verder? DEEL dit artikel dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan jouw toekomst!

Groet, Anje

 

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.